konsument

Konsument na drodze – odblaski.

Ochrona Konsumenta

W nowy rok konsument staje przed nowymi wyzwaniami.  A zatem i nowy cykl na naszym blogu. Będziemy pisać o tym,  co robi UOKIK dla konsumentów.

Dzisiaj, w zimowy, ciemny wieczór, dla pieszych, rowerzystów i kierowców, o kontroli odzieży i akcesoriów odblaskowych.

Kontrola Odblasków

W II kwartale 2017 r. Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę odzieży ostrzegawczej, akcesoriów odblaskowych. Sprawdzenia dokonano w dziewięciu województwach, w hurtowniach i sklepach.

W szczególności wykryto problemy z kamizelkami.  Co druga kamizelka ostrzegawcza zbadana w laboratorium miała zaniżony współczynnik luminancji świetlnej. Oznacza to brak odpowiedniej widoczności użytkownika, co stwarza zagrożenie dla jego zdrowia i życia, gdy porusza się poboczem. W przypadku odblasków nie stwierdzono takich nieprawidłowości, natomiast zgłoszono zastrzeżenia do instrukcji użytkowania. 30 proc. produktów zostało zakwestionowane z powodu negatywnych wyników badań laboratoryjnych, błędów w instrukcjach użytkowania oraz braku deklaracji zgodności potwierdzającej przeprowadzenie przez producenta wymaganych procedur.

Konsument i odblaski

Po kontroli UOKIK przygotował krótką instrukcję dla konsumentów dotycząca odblasków:

• Uważaj na gadżety. Firmy często rozdają akcesoria, które przypominają odblaski. Jednak jeśli nie zostały poddane procedurze oceny zgodności – nie wiadomo, czy mają odpowiednie właściwości. Potwierdzeniem, że element odblaskowy spełnia wymagania jest znak CE, umieszczany bezpośrednio na odblasku lub na dołączonej etykiecie.
  • Ważne informacje.Zwróć uwagę, czy na opakowaniu lub etykiecie jest nazwa producenta i typ odblasku (1 – swobodnie wiszący, 2 – do zdejmowania, 3 – przytwierdzany na stałe).
  • Instrukcja użytkowania.Musi być napisana po polsku.
  • Bądź widoczny. Noś odblask tak, aby oświetlały go reflektory samochodu. Nie zasłaniaj odblasku szalikiem lub torbą.
  • Prawa ręka lub noga. Mocuj elementy odblaskowe od strony ruchu pojazdów.Jeśli zgodnie z przepisami idziesz lewą stroną drogi, noś odblask na prawej ręce lub nodze.
  • Sprawdzaj stan odblasków. Jeśli naszyta na ubranie lub plecak taśma odblaskowa się wytarła, np. w praniu, wymień ją. Jeśli do odblasku z tworzywa sztucznego dostała się woda, kup nowy, bo stary pod wpływem wilgoci utracił właściwości.

Na stronie

znajdziesz poradnik z 2015 roku – Jak kupić bezpieczne odblaski.